Θηλασμός

     Θα ήθελα να προσπαθήσω να εκθέσω γραπτά μερικές πολύ χρήσιμες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με το θηλασμό, τις οποίες έλαβα πριν ένα χρόνο από την παρακολούθηση μαθημάτων που δίνονται διαδικτυακά σε πάρα πολλές χώρες, αλλά στους λίγους παιδιάτρους που περνούν τις εξετάσεις, από την ομάδα του καθηγητή Koletzko του Πανεπιστημίου του Μονάχου και  απευθύνονται αποκλειστικά σε παιδιάτρους. Ο σκοπός μου είναι να τοποθετηθούν σε νέα και σωστή βάση γνώσεις και απόψεις σχετικά με το θηλασμό χωρίς υστερία ή φανατισμό  και χωρίς καταναγκασμό της κάθε μητέρας ή υποψήφιας μητέρας. Γενικά πρεσβεύω σαν άνθρωπος ότι οφείλω σαν παιδίατρος να εκθέσω τα δεδομένα και να αφήσω ελεύθερη βούληση στη μητέρα στηρίζοντάς την στην όποια απόφασή της, εφόσον έχει σωστά ενημερωθεί.

                         Λοιπόν, το θέμα έχει ως εξής:

      Όταν τα βρέφη και τα μικρά παιδιά λαμβάνουν την κατάλληλη διατροφή, οι ευκαιρίες τους στην επιβίωση αυξάνονται. Η κατάλληλη διατροφή έχει φανεί ξεκάθαρα ότι ωθεί σε βέλτιστη ανάπτυξη, ιδιαίτερα στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής (UNICEF 2016).                         Ο αποκλειστικός θηλασμός για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής και ο συνεχιζόμενος θηλασμός μέχρι τα δύο χρόνια συστήνονται ως ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η
βέλτιστη βρεφική διατροφή (WHO 2015).
     Σύμφωνα με τις στατιστικές της UNICEF το 2016: 3 στα 5 βρέφη κάτω των έξι μηνών δεν λαμβάνουν τα προστατευτικά οφέλη του αποκλειστικού θηλασμού. Τα νεότερα στατιστικά στοιχεία του WHO υπολογίζουν ότι ο αποκλειστικός θηλασμός έχει τη δυνατότητα να σώσει πάνω από 800.000 ζωές το χρόνο, με τα περισσότερα από εκείνα τα μωρά που
χάνονται να είναι κάτω από την ηλικία των έξι μηνών ( Victora et al.2016).

     Έχει δειχθεί ότι ο θηλασμός έχει προστατευτική επίδραση τόσο για τις λοιμώδεις όσο και για τις μη μεταδοτικές ασθένειες ενώ έχει και υποστηρικτικό ρόλο στη νοητική ανάπτυξη.
       O αποκλειστικός θηλασμός τους πρώτους έξι μήνες έχει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη και προστατεύει τα παιδιά από πολλές ασθένειες της παιδικής ηλικίας, ενώ έχει και προστατευτικές επιδράσεις στην ενήλικη ζωή.                                           Όχι μόνο έχει αποδειχθεί θετική σχέση μεταξύ θηλασμού και καλής έκβασης συγκεκριμένων ασθενειών, αλλά επιπλέον όσο αυξάνεται η διάρκειά του τόσο επηρεάζει προς το καλύτερο τη νοητική ανάπτυξη, τις πιθανές γαστρεντερικές λοιμώξεις και αποτρέπει από την παχυσαρκία.

     Όλες οι σχετικές μελέτες καταδεικνύουν τη σημασία όχι μόνον εν γένει του θηλασμού, αλλά και της διάρκειάς του, η οποία όσο αυξάνεται τόσο αυξάνονται και τα προστατευτικά και επωφελή αποτελέσματα του θηλασμού. Τα βρέφη που έχουν θηλάσει πάνω από τέσσερις μήνες έχουν αξιοσημείωτη μείωση ως προς το επιπλέον βάρος και την παχυσαρκία στην ηλικία των 7 – 10 ετών συγκρινόμενα με εκείνα που θήλασαν λιγότερο από τέσσερις μήνες ή που δε θήλασαν καθόλου. Τα δοσοεξαρτώμενα οφέλη του θηλασμού στην παχυσαρκία έχουν επίσης παρατηρηθεί από τους ερευνητές. Για κάθε επιπλέον εβδομάδα που ένα παιδί θήλασε ο κίνδυνος παχυσαρκίας στην ηλικία των δύο ετών μειώθηκε κατά 0,82%. Είναι αποδεδειγμένη επίσης η προστασία που προσφέρει ο θηλασμός από τις γαστρεντερικές λοιμώξεις κατά παρόμοιο δοσοεξαρτώμενο τρόπο. Το ίδιο ισχύει πιθανότατα, αλλά όχι ακόμα με απόλυτη βεβαιότητα, και για τις αναπνευστικές λοιμώξεις τόσο ως προς την εμφάνισή τους ή όχι όσο και ως προς τη βαρύτητά τους, αν εμφανιστούν τελικά.
     Είναι πολύ πιθανό ότι αυτή η τελευταία δράση δεν οφείλεται σε απευθείας δράση στο αναπνευστικό σύστημα, αλλά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος που προσφέρει ο θηλασμός.                                                                                                                                     Το ίδιο (με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού) ισχύει και για τη νοητική ανάπτυξη στην παιδική ηλικία. Ο θηλασμός έχει συνδεθεί με υψηλά IQ scores σε παιδιά και ενήλικες καθώς και με την ανάπτυξη της ομιλίας και του λεξιλογίου στη μικρή παιδική ηλικία.                     Πιθανή, αλλά όχι ακόμα βέβαιη, είναι η ευνοϊκή επίδραση του θηλασμού στην υπέρταση, στο διαβήτη τύπου 2 καθώς και στο άσθμα, αλλά και στο διαβήτη τύπου 1.                        Όμως, χρειάζονται περισσότερες έρευνες. Μέχρι σήμερα υπάρχουν αντικρουόμενα στοιχεία για να επιβεβαιωθεί σχέση μεταξύ του θηλασμού και ατοπίας, εκζέματος και
φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.
     Αυξάνοντας τα ποσοστά θηλασμού, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι περίπου 50% των ασθενειών με
διάρροια και πάνω από το 30% των λοιμώξεων του αναπνευστικού μπορούν να αποφευχθούν σε χώρες χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Τα παιδιά που θήλασαν έχουν επίσης μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας καθώς και διαβήτη στην ενήλικη ζωή. Victora et al. 2016.

     Κατανοώντας καλύτερα τις τρέχουσες επιστημονικές αποδείξεις για τα οφέλη του θηλασμού, οι επαγγελματίες της υγείας μπορούν να συμβουλεύσουν και να υποστηρίξουν τις οικογένειες στηριζόμενοι πάνω στα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει ο θηλασμός στα παιδιά τους.
Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΓΙΑ 6 ΜΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΜΙΚΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΉ Ή Ο ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΩΦΕΛΙΜΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΩ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΝΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΟΥ ΑΥΤΟ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΜΟΥ. ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟ.