Μια άλλη κατηγορία ιδιαίτερων παιδιών είναι τα παιδιά δίδυμης και πολύδυμης κύησης, τα δίδυμα, τρίδυμα κλπ.
Κατ’ αρχάς τα παιδιά αυτά χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: είναι τα δίδυμα παιδιά γονέων που ο ένας ή σπανιότερα και οι δύο είναι και οι ίδιοι δίδυμα παιδιά, άρα η διδυμία έρχεται από μόνη της γονιδιακά και κληρονομικά και τα παιδιά της λεγόμενης εξωσωματικής, οπότε η κύηση μπορεί να ξεκινήσει και με περισσότερα έμβρυα και να καταλήξει σε τρίδυμη ή δίδυμη ή και με ένα μόνο παιδάκι.
Στις περιπτώσεις αυτές παρατηρείται οι γονείς να ανησυχούν πολύ περισσότερο από την αρχή για πολύ περισσότερα πράγματα και όχι άδικα. Τα παιδιά αυτά ενδέχεται να γεννηθούν μεγάλα και υγιή και να φύγουν από το μαιευτήριο μαζί με τη μητέρα, αλλά, συνήθως τουλάχιστον το ένα από αυτά θα χρειαστεί νοσηλεία για μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ιδιαίτερα τα παιδιά της εξωσωματικής που συνήθως έρχονται στη ζωή μετά από πολλές προσπάθειες και θυσίες έρχονται στη ζωή συνοδευόμενα από μεγαλύτερο άγχος εκ μέρους των γονέων, οι οποίοι είναι συνήθως και μεγαλύτερης ηλικίας από το μέσο όρο των γονέων.
Η νοσηλεία σε μονάδα νεογνών δημιουργεί ήδη έναν επιπλέον παράγοντα ανησυχίας για την καλή υγεία του ή των μωρών. Επίσης, ενδέχεται από την αρχή τα παιδιά αυτά να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Έτσι, η ψυχολογία των γονιών και η εμπειρία των μωρών από αυτή την πρώιμη περίοδο είναι συνήθως αρνητική.
Ασφαλώ,ς τα δίδυμα μπορούν να θηλάσουν. Πρόκειται, όμως, για κατάσταση δύσκολη κι έτσι ελάχιστες μητέρες θηλάζουν για πολύ τα διδυμάκια. Συνήθως, μπαίνουν σε ξένο γάλα από νωρίς. Αυτό από μόνο του τους στερεί κάποια εφόδια για το μέλλον, αλλά είναι και πολύ πιθανό να συμβεί και αναπόφευκτο κάποιες φορές. Μπορεί να χάσουν την ευκαιρία του θηλασμού από πολύ νωρίς, αλλά πρέπει να ενισχυθεί η ψυχολογία των γονέων, ώστε να δώσουν σε αγκαλιά και φροντίδα ό,τι δεν έδωσαν σε θηλασμό! Η στενοχωρημένη μητέρα έχει στενοχωρημένα και ανήσυχα μωρά!
Ακριβώς επειδή είναι ανάγκη, πέρα από ευχαρίστηση, και ο πατέρας από την αρχή βοηθάει σε όλες τις διαδικασίες: τάισμα, μπάνιο, αλλαγή πάνας κ.α. Έτσι, ο μπαμπάς των δίδυμων έρχεται πιο πολύ κοντά τους και τους νοιάζεται παραπάνω με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται η αγάπη και η στοργή και οι σχέσεις να είναι πολύ αγαπησιάρικες από την πρώτη στιγμή.
Όσο να πεις ένα καμάρι τόχουν οι γονείς για τα δίδυμα! Πόσο μάλλον κι αν είναι και τρίδυμα! Τα καμαρώνουν και τα θαυμάζουν τόσο πολύ, γιατί κα ο περίγυρος πάντα σπεύδει να αγκαλιάσει με επιπλέον ενδιαφέρον τα δίδυμα! Είτε είναι πανομοιότυπα είτε διαφορετικά, πάντα ξεχωρίζουν. Όλοι τα θυμούνται και τα αγαπούν. Φυσικά και εγώ δεν εξαιρούμαι του κανόνα. Τρέφω μια ιδιαίτερη λαχτάρα για τα διδυμάκια και τα τριδυμάκια μου. Μου αρέσει να με μπερδεύουν, όταν μοιάζουν και τα απολαμβάνω διπλά καθώς μεγαλώνουν.
Ο κόπος για να τα μεγαλώσουν αυτοί οι γονείς, αλλά και τα έξοδα είναι μεγάλα. Αξίζουν, όμως, γιατί η χαρά να τα βλέπουν να μεγαλώνουν και να είναι γερά είναι πολλαπλάσια!