A. Ωράριο και ραντεβού:
Το ιατρείο λειτουργεί πρωί και απόγευμα όλες τις εργάσιμες μέρες. Οι ώρες λειτουργίας συνήθως είναι: 10-12π.μ. και 6-9μ.μ. Σε περίπτωση φόρτου εργασίας το ωράριο επεκτείνεται.
Στο ιατρείο δουλεύουμε αποκλειστικά με ραντεβού. Κατά κανόνα αρχίζουμε και το πρωί και το απόγευμα με υγιή μωρά ή παιδιά για εξέταση ή εμβόλιο και στη συνέχεια αρχίζουν τα ραντεβού με τις ασθένειες. Έτσι, δίνεται άνετα η δυνατότητα σε ένα νεογέννητο ή σε ένα βρέφος να εξεταστεί χωρίς να συνυπάρχει με ασθένειες και χωρίς να προηγηθούν ασθένειες. Επίσης, ακριβώς χάρις στο ραντεβού δίνεται η δυνατότητα στο άρρωστο μωρό ή παιδί να εξεταστεί χωρίς να ταλαιπωρείται με αναμονή.
Παρακαλώ, ας βάλουμε τα πράγματα σε σειρά:
- Το σταθερό τηλέφωνο απαντά στις ώρες λειτουργίας του ιατρείου δια ζώσης με τη γραμματέα μας. Έτσι, σας δίνεται η δυνατότητα να κλείσετε το ραντεβού σας.
- Στο κινητό μου τηλέφωνο απαντώ κατά κανόνα τουλάχιστον 20 ώρες το 24ωρο. Σε περίπτωση που δεν απαντήσω και πρέπει να μιλήσουμε εκτάκτως, αφήστε μου μήνυμα και δεν θα αργήσω να σας τηλεφωνήσω ή να σας απαντήσω επίσης με μήνυμα. Έτσι και οδηγίες θα πάρετε και θα συνεννοηθούμε για το ραντεβού σας. Σε περίπτωση που δεν απαντήσω και το θέμα μπορεί να περιμένει, δοκιμάστε στο σταθερό του ιατρείου τις ώρες λειτουργίας του ιατρείου.
- Αν παρόλα ταύτα έρθετε χωρίς ραντεβού στο ιατρείο, πρέπει να έχετε υπομονή και ψυχραιμία.
- Παρακαλώ ιδιαιτέρως να είστε συνεπείς στα ραντεβού σας. Αν αργήσετε, θα χαλάσετε όλη τη σειρά των επόμενων ραντεβού και θα δημιουργήσετε ταλαιπωρία και στενοχώρια που δε φαντάζεστε! Γι’ αυτό πρέπει να είστε στην ώρα σας και λίγο νωρίτερα: έτσι και θα εξυπηρετηθείτε καλύτερα και δεν θα καταστρέψετε τα υπόλοιπα ραντεβού. Ένα κανονικό ραντεβού έχει περιορισμένο χρόνο. Αν ξέρετε ότι θα χρειαστείτε παραπάνω χρόνο, ζητείστε από τη γραμματέα μου να σας αφήσει έξτρα χρόνο, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα. Επίσης, αν θέλετε να εξεταστούν και τα δύο ή περισσότερα παιδιά σας, ενημερώστε μας σωστά, ώστε να αφεθεί ο απαραίτητος χρόνος. Μην κλείνετε ραντεβού για ένα παιδί και έρχεστε με δύο! Πάλι θα δημιουργηθεί πρόβλημα.
- Αν για κάποιο λόγο, τελικά δεν θα έρθετε στο ραντεβού σας, ειδοποιείστε μας εγκαίρως, ώστε να εξυπηρετηθεί κάποιος άλλος στη θέση σας.
- Υπάρχουν, όχι συχνά, και περιστατικά που πρέπει να αντιμετωπιστούν εκτάκτως και επειγόντως. Εκεί θα κάνω μια εξαίρεση, εννοείται! Ακριβώς, έχω διαπιστώσει ότι, όταν τηρείται η διαδικασία των ραντεβού, πάντα περισσεύει χρόνος για ένα έκτακτο περιστατικό.
Β. Τι να έχετε μαζί σας:
- Σε όλες τις επισκέψεις το βιβλιάριο είναι απαραίτητο. Πάντα καταγράφω τις επισκέψεις προσωπικά στο πρόγραμμα του υπολογιστή, αλλά και στο βιβλιάριο. Το βιβλιάριο χρειάζεται και για τα μεγαλύτερα παιδιά, ακόμα κι αν δεν έχουν να κάνουν κάποιο εμβόλιο.
- Όταν φέρνετε μωράκι, φέρτε μαζί και μια αλλαξιά καλού-κακού. Φέρτε και τα απαραίτητα για πιθανή αλλαγή πάνας.
- Οπωσδήποτε φέρτε και τον ΑΜΚΑ του, αν είναι η πρώτη επίσκεψη. Αν δεν έχετε βγάλει ακόμα ΑΜΚΑ, μην αγχώνεστε, θα το κάνετε λίγο αργότερα. Προσέξτε: είναι άλλο ο ΑΜΚΑ, άλλο το βιβλιάριο του ταμείου (εκεί οι υπηρεσίες γράφουν τον αριθμό μητρώου ασφαλισμένου) και άλλο το βιβλιάριο υγείας παιδιού.
- Αν έχετε κάποιες εξετάσεις, μην τις ξεχάσετε στο σπίτι, έστω κι αν έγιναν πριν από καιρό, εφόσον δεν τις έχω δει από κοντά.
- Όταν έχετε μαζεμένες απορίες, γράψτε τες σε ένα χαρτί και κρατείστε σημειώσεις, ενώ σας απαντώ.
- Αν φέρνετε βρέφος ή νήπιο και ξέρετε ότι θα κλάψει και πιθανόν να κάνει εμετό, μην παραλείπετε να φέρετε μαζί σας ρούχα. Επίσης, αν έχετε ένα τέτοιο παιδί καλού-κακού μην το ταΐζετε πριν έρθετε. Δεν είναι κακό να φυλάτε ένα μικρό δωράκι π.χ. μια λιχουδιά για να το δώσετε μόλις τελειώσει η διαδικασία της εξέτασης ή και του εμβολίου.
- Δεν είναι κακό να προετοιμάσετε το παιδί σας, εφόσον καταλαβαίνει. Αν είναι αγχώδες και αντιδραστικό, αντίθετα, μην το κάνετε, γιατί επιτείνετε το άγχος του και τον εκνευρισμό του. Μην του πείτε ψέματα, απλά, πείτε πως δεν ξέρετε, αν χρειάζεται να γίνει κάποιο εμβόλιο ή όχι.
Γ. Οι βεβαιώσεις
Όταν τα παιδιά μεγαλώνουν και δεν αρρωσταίνουν και δεν έχουν να κάνουν εμβόλια, μην αμελείτε τον έλεγχό τους, έστω μια φορά στο χρόνο. Έτσι κι αλλιώς, είναι αδύνατον πλέον να δώσω βεβαίωση υγείας χωρίς απόδειξη αμοιβής από τον πελάτη ή τουλάχιστον χωρίς πρόσφατη απόδειξη επίσκεψης από τον πελάτη. Η βεβαίωση υγείας ζητάει από το γιατρό να βεβαιώσει πως εξέτασε και βρήκε υγιές το παιδί σε συγκεκριμένη ημερομηνία, άρα, για τον οποιονδήποτε έλεγχο της εφορίας ο γιατρός πρέπει να επιδείξει απόδειξη πως εξέτασε το παιδί στη συγκεκριμένη ημερομηνία ή σε πρόσφατη ημερομηνία του παρελθόντος. Διαφορετικά, θεωρείται φοροφυγάς και πληρώνει δυσβάσταχτο πρόστιμο. Γίνονται έλεγχοι της εφορίας και σε σχολεία και σε συλλόγους και σε κατασκηνώσεις κι έτσι δεν είναι για να αστειεύεται κανείς με αυτά τα πράγματα. Άρα, είναι καλό να κλείνετε ραντεβού και να έρχεστε για εξέταση. Το ίδιο ισχύει και για τη βεβαίωση απουσιών. Αν δεν υπάρχει απόδειξη εξέτασης στη συγκεκριμένη ημερομηνία και πάλι ο γιατρός θεωρείται φοροφυγάς. Έτσι, αν θα χρειαστείτε βεβαίωση απουσιών, θα πρέπει να φέρετε το παιδί για εξέταση. Το ίδιο ισχύει και για τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων. Δεν είναι δυνατόν να γραφεί παραπεμπτικό χωρίς απόδειξη αμοιβής του γιατρού.
Δ. Οι συνταγές
Το ίδιο ισχύει και για τις συνταγές. Δε δικαιολογείται ο γιατρός να γράψει φάρμακα χωρίς απόδειξη αμοιβής.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ: Δεν είμαι γιατρός ΕΟΠΥΥ, αλλά είμαι πιστοποιημένη γιατρός, δηλαδή μπορώ να σας γράφω τα φάρμακα και τα εμβόλιά σας, καθώς και τα παραπεμπτικά σας, αλλά δεν παίρνω αμοιβή από το κράτος, όπως οι γιατροί ΕΟΠΥΥ ή ο προσωπικός γιατρός, οι οποίοι αμείβονται αποκλειστικά από το κράτος.