Προφίλ

eudokia-profile Γεννήθηκα, μεγάλωσα, σπούδασα και εργάζομαι στη Θεσσαλονίκη. Είμαι κόρη του Χρήστου Ξιούφη και της Αικατερίνης Ματσίγγου από την Αρναία της ορεινής Χαλκιδικής. Είμαι σύζυγος του χειρουργού Γιώργου Σπυρομήτρου και μητέρα τριών παιδιών, του Λευτέρη, του Χρήστου και της Παναγιώτας.

Πήγα στο Δ’ Δημοτικό Σχολείο και στο B’ Γυμνάσιο Θηλέων Θεσσαλονίκης. Πέρασα με υποτροφία στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησα ως αγροτική γιατρός Παλαιοκάστρου Βοίου Κοζάνης επί τρισήμισυ χρόνια και Κολινδρού Πιερίας επί ενάμισυ χρόνο, οπότε και ήρθε η σειρά μου για να ξεκινήσω την ειδικότητα της Παιδιατρικής στην Α’ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης. Προτίμησα να περιμένω υπομονετικά τη σειρά μου προκειμένου να κάνω πλήρη ειδικότητα στη συγκεκριμένη κλινική, γιατί ήξερα πως θα μου προσφέρει την τετράχρονη, πλήρη, σφαιρική και μοναδικής αξίας ειδικότητα που λαχταρούσα. Φυσικά, ευγνωμονώ το πενταετές αγροτικό ιατρείο, γιατί μου προσέφερε αφειδώς πολύτιμη εμπειρία και αυτοπεποίθηση, αλλά και την ευκαιρία να δημιουργήσω την οικογένειά μου.

Κατά την τετραετή ειδίκευσή μου είχα την τιμή και τη χαρά να διδαχθώ από μοναδικούς, εξέχοντες καθηγητές, στους οποίους χρωστώ σε μεγάλο βαθμό αυτό που είμαι σήμερα. Διεθύντρια της Κλινικής η Αικατερίνη Μαλακά, άριστη επί παντός γνώστρια κάθε τομέα της γενικής Παιδιατρικής. Το σύστημα της Κλινικής περιελάμβανε τρίμηνη τουλάχιστον παρουσία του κάθε ειδικευόμενου σε καθένα από τα τμήματα-υποειδικότητες, ώστε, όσοι είχαν έρθει από άλλα νοσοκομεία μονοετούς ή διετούς εκπαίδευσης ειδικευομένων για διετή ή τριετή συμπλήρωση της ειδικότητας, να προλάβουν να περάσουν έστω για ένα τρίμηνο από κάθε βασικό τμήμα. Εγώ, ούσα πλήρους, τετραετούς εκπαίδευσης είχα τη δυνατότητα να περάσω δυο φορές από κάθε τμήμα με αποτέλεσμα πλούτο εμπειρίας και γνώσεων. Έτσι, ξεκίνησα με το παιδοογκολογικό τμήμα, συνέχισα με το νεογνολογικό και την εντατική νεογνών, το παιδοκαρδιολογικό, το παιδοαναπνευστικό, το παιδονευρολογικό, το παιδονεφρολογικό, το παιδογαστρεντερολογικό, το παιδοενδοκρινολογικό. Από την αρχή μου προτάθηκε και δέχτηκα να χειρίζομαι το φορητό καρδιογράφο της Κλινικής, ώστε να κάνω τα καρδιογραφήματα νεογνών και παιδιών κατά τη διάρκεια της άδειας της αρμόδιας υπαλλήλου. Λίγο μετά και αφού συμπλήρωσα το υποχρεωτικό πρώτο μου τρίμηνο στην εντατική νεογνών [ δεύτερο σε σειρά μετά το παιδοογκολογικό], άρχισα να εφημερεύω και στην εντατική νεογνών, όπου εφημέρευα έκτοτε λίγες μέρες κάθε μήνα επί τρισήμισυ χρόνια. Οι εφημερίες μου στην Κλινική άρχισαν ήδη με τη συμπλήρωση του πρώτου μήνα και συνεχίστηκαν με ρυθμό 7-10 μέρες [εικοσιτετράωρα με επακόλουθη οκτάωρη εργασία non stop] κάθε μήνα για τέσσερα χρόνια. Όλα αυτά συνεπάγονται κούραση και τρέξιμο, αλλά το κέρδος είναι πολλαπλάσιο. Παράλληλα, είχα την τιμή και τη χαρά να βοηθώ την καθηγήτριά μου στο τακτικό παιδονεφρολογικό ιατρείο, αλλά και να συμμετέχω στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του παιδοκαρδιολογικού και παιδογαστρεντερολογικού. Παράλληλα είχα την τιμή και τη χαρά να εξυπηρετήσω πληθώρα παιδορευματολογικών-παιδοανοσολογικών και παιδοαιματολογικών περιστατικών, αλλά, φυσικά εκπαιδεύτηκα και στην αναπτυξιακή παιδιατρική. Ειδικότερα, στην αναπτυξιακή παιδιατρική συμμετείχα και ως ομιλήτρια-παρουσιάστρια σε ειδικό σεμινάριο προς τους συναδέλφους μου με θέμα τις διαταραχές συμπεριφοράς των δυο πρώτων χρόνων της ζωής. Επιπλέον, η Κλινική έδινε τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούσαν από εμάς, σε προαιρετική βάση, να δίνουμε γραπτές εξετάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα επιλέγοντας κάθε φορά ένα μεγάλο κεφάλαιο της παιδιατρικής. Δεν έλειψα σε κανένα διαγώνισμα, αλλά κάθισα και διάβασα και έγραψα εξετάσεις για πολλά παιδιατρικά θέματα. Έτσι και μόνον έτσι χτίζεται με μαθηματική ακρίβεια και γερά θεμέλια η καλή ειδικότητα: πολύ διάβασμα και σκληρή δουλειά. Τέλος, τους τελευταίους μήνες της ειδικότητας ήμουν υπεύθυνη ειδικευόμενη των πρωινών εξωτερικών ιατρείων της κλινικής, θέση που χρειάζεται εκπαίδευση και εργατικότητα προκειμένου να ανταποκριθείς.

Αμέσως μετά τις εξετάσεις και την απόκτηση της ειδικότητας, δούλεψα στην Express Service ως υπεύθυνη παιδίατρος του παιδιατρικού τμήματος, το οποίο και δημιούργησα προσλαμβάνοντας δώδεκα συναδέλφους παιδιάτρους. Αλλά, από τη θέση μου αυτή παραιτήθηκα ένα χρόνο μετά για προσωπικούς λόγους.

Παράλληλα με την Express Service, ξεκίνησα να δουλεύω και ως παιδίατρος των πολυιατρείων του ΟΣΕ. Εκεί δούλεψα επί μία πενταετία, ένα χρόνο ως κατ’ οίκον και τέσσερα χρόνια ως μοναδική πρωινή παιδίατρος των πολυιατρείων.

Παράλληλα, ξεκίνησα συνεργασία με ιδιωτική κλινική, την οποία, όμως, διέκοψα, γιατί δε μου επέτρεπε να είμαι σωστή στις οικογενειακές μου υποχρεώσεις λόγω του ακατάστατου και απρογραμμάτιστου ωραρίου.

Παράλληλα, από το Σεπτέμβριο του 1992, διατηρώ το ιδιωτικό μου ιατρείο, όπου από το 1997 δουλεύω αποκλειστικά όλες τις εργάσιμες μέρες πρωί και απόγευμα κατόπιν ραντεβού. Τα πρώτα μου νεογέννητα είναι πλέον νεαροί ενήλικες, σπουδαστές, φοιτητές, εργαζόμενοι νέοι. Τα πρώτα μου νήπια και παιδιά έχουν αρχίσει να κάνουν οικογένεια και παιδιά. Και, ναι, χαίρομαι να μαθαίνω πως είναι καλά και προοδεύουν στη ζωή τους και χαίρομαι διπλά, όταν μου φέρνουν τα μωρά τους. Γιατί, είμαι ακόμα αρκετά νέα και ακμαία για να τους τα μεγαλώσω κουβαλώντας πλέον και την εμπειρία τόσων χρόνων στον εξοπλισμό μου.

Πέρα από την εμπειρία της δουλειάς, θα ήθελα να τονίσω ότι εξέχουσα θέση στη ζωή μου, πρωταρχική θα έλεγα, καταλαμβάνει η εμπειρία του να είμαι μητέρα τριών υπέροχων παιδιών, που η ανατροφή τους στα χρόνια που πέρασαν με έκανε καλύτερο άνθρωπο και καλύτερο παιδίατρο. Πίστευα και πιστεύω, όσο κι αν κινδυνεύει να ακουστεί ρατσιστικό, ότι μια γυναίκα κι αν είναι και μάνα, μπορεί πολύ καλύτερα να καταλάβει μια άλλη μάνα.

MOTO: Σ’όποιον αρέσουμε, για τους άλλους δε θα μπορέσουμε…

Άρθρα – Παρουσία στα ΜΜΕ: Στο παρελθόν έχω γράψει άρθρα για την εφημερίδα των σιδηροδρομικών και τον τελευταίο χρόνο για το iator, ενώ για λίγο διάστημα έγραψα και στο blog: eudokiax. Επίσης, έχω συμμετάσχει σε ραδιοφωνικές και κυρίως σε τηλεοπτικές εκπομπές με ιατρικά θέματα.